Grandma Bakery Cafe
Markanın ikinci şubesi olan mekan, geleneksel, doğal ve organik yöntemlerle üretilen ürünlerin satışa sunulduğu bir artisan cafe - bakery. ‘Grandma’ adını, firma sahibinin anneannesine ait tariflerden yola çıkarak kurgulanan bir marka olmasından alıyor.
Markanın Nişantaşı'nda bulunan ilk şubesinde 'mahallenin fırını' konseptiyle başlamış olan tasarım hikayesi, firmanın bir avm'de şube açma kararıyla, esasında kültürel olarak çelişkileri bulunan iki farklı durumun bir aradalığını gerektirdi.
Hikayesi anneanne kavramından yola çıkan bakery konseptinin, mekansal algı anlamında sıcak, ferah, korunaklı, samimi hissinin, avm’nin steril, hareketli ve hızlı tüketim odaklı dinamikleri içerisinde kendini var edebilmesi amaçlandı.
Markanın altyapısında bulunan anneanne konsepti, büyük bir dış alana sahip olan bu mekanda, anneannenin bahçesinde olmanın çağrıştırdığı samimiyet, konfor, yaşanmışlık, çok katmanlılık, birikmişlik gibi kavramların, mekanın atmosferine sinmesi anlamında tasarıma yansıdı.
Markanın profesyonel kimliğinin mekanda hissedilir olması, ürünler ön plana çıkarken, davetkar ve sıcak algının varlığını sürdürebilmesi, malzeme, doku ve renk seçimlerini etkileyen kriterler oldu.
Mekandaki farklı doku ve malzemelerdeki beyazın hakimiyeti, markanın kurumsal kimliği ile de örtüşmesi ve bütüncül bir kurguyu desteklenmesi bakımından atmosfere baz oluşturdu. Masif ahşap, seramik gibi tanıdık ve sıcak malzemeler, mekanın samimi kimliğine işaret ederken, el işçiliği ile üretilmiş eskitme pirinç detaylar, markanın artisan duruşunu desteklemesi anlamında kullanıldı. Oturma bölümlerinde, farklı mobilya ve kumaşların bir arada kullanımı, kendiliğindenlik ve yaşanmışlık hissini, mekanda okunur kılma yaklaşımıyla seçildi. Mobilyaların çoğu, mekana özel olarak tasarlandı, hazır mobilyalarda ise çoğunlukla ikinci el dükkanları tercih edildi.
Grandma Bakery Cafe’nin dış mekanı ile birlikte, avm’nin çeşitli ürün ve markaların sergileme ünitelerinin bulunduğu ortak bir hacminde kendine yer bulan bir iç mekanı da bulunuyor. İç mekanda tasarlanan hafif bir strüktürden oluşan örtü ile, alan, avm’nin diğer ortak hacimlerinden geçirgen bir biçimde ayrıştırıldı. Dış mekanda ise tezgah ve servis alanları, yerel yönetim gerekliliklerinden ötürü, avm’nin dış alandaki hacmini tanımlayan saçağının altında konumlandırıldı.
Saçak altında da yine mekanı tanımlamak adına, metal elemanlardan oluşan ikincil bir örtü kurgulandı. Bakery'nin iç ve dış alanlarını birbirine bağlayan geçiş alanı, müşterinin ürünlerle olan ilişkisinin sürekliliğini kesmeyecek biçimde, bar ve servis alanlarının ortasında konumlandırıldı.
KONUM
Istanbul
TARİH
2017
ALAN
240 sqm
MÜŞTERİ
Cey Unlu Mamüller
FOTOĞRAFÇI
Safak Emrence
TASARIM EKİBİ
Basak Emrence
Safak Emrence
Ece Ilgın Avcı
Pınar Sünbül
Cansu Sezer
Çagla Abdu Dönmez